Maximum 22 láb: Not12

2013.04.11. 16:47, Frontrecorder

not12.jpg

Saját fotót vagy grafikát rányomni pólóra vagy bögrére ma már pofonegyszerűen működik, a cipőnél viszont már macerás a dolog. De nem lehetetlen, és a magyar találékonyság ebben is diadalmaskodott: nemrég indult el a Not12, amely lehetővé teszi, hogy, ha elég kreatívak vagyunk, olyan cipőnk legyen, amilyen nincs másnak a világon. Na jó, maximum még másik tíz embernek rajtunk kívül. A nem tucat márka bemutatásához a Not12 két alappillérét, a cipőkészítő László Pált és az ismert zenekari menedzser Kovács Ákos Dadant fűztük be. 

- Milyen indíttatásból született meg a Not12?

László Pál: - Én cipőgyártással foglalkozom, Martfű mellett, Cibakházán van egy kis üzem, lassan húsz év óta dolgozom ott. Sajnos a piac polarizálódott, van a nagyon olcsó kínai és egyéb dömpingáru, a másik véglet pedig a drága márkás termék, a kettő közötti szegmens, amit a magyar cipőgyártók is képviseltek, elveszett. Mivel én ehhez értek és ezt szeretem csinálni, ki kellett találnom valamit, ami piacképes. Sokat forgolódok a zene közelében és fiatalok között, egyrészt mivel társtulajdonosa vagyok a szolnoki Frakk klubnak, de amúgy is sűrűn járok koncertekre, fesztiválokra és azt vettem észre, hogy keresik a különc dolgokat, azt, ami nem tucat. Egy borozgatás közben jött ebből a felismerésből az ötlet, hogy miért nem csinálok olyat, amiből 11 van, tehát nem tucat. Vannak ugyan grafikázott cipők, de tömegtermékként. Illetve, gyakorlatilag az összes nagy márkánál van customizálás, leginkább színeket és kész grafikákat tudsz összekombinálni, de azt a típusú személyre szabást, hogy mondjuk lefotózod a barátnődet és ráteszed, mint egy pólóra, ennyire direktben egyik sem csinálja, ami persze érthető, minek vesződnének ezzel. Alaposan lekutattam a neten ezt, de meglepő módon konkrétan olyat, amit én akartam, nem találtam, úgyhogy belevágtam. Nem volt annyira egyszerű; az ötlettől a piacra lépésig másfél év telt el.

not12feszt.jpg

- Dadan, te mint zenekari menedzser hogyan léptél bele ebbe a cipőbe?

Kovács Ákos: - A Frakk klubba vittem le a Fish-t meg a Supernemet, és amikor megérkeztünk, egy-egy bőr magasszárú Fish-cipővel és Supernem-cipővel fogadtak bennünket. Pali szerényen bemutatkozott és egyből elkezdtünk beszélgetni, szóba került ez a cipő téma és mondta, hogy jó lenne maga mellé egy társ ezt futtatni. Nekem tetszett az ötlet, mondtam, hogy szívesen beszállok, ő persze nem hitte el, na persze, ezt csak úgy mondod, de egy hónap múlva találkoztunk, két hónap múlva pedig megvolt a közös cég. Pali a gyártásért felel, én pedig főleg a marketingjével foglalkozom.


SZERETNÉL MAGADNAK EGY TOTÁL EGYEDI CIPŐT? NAGYON EGYSZERŰEN NYERHETSZ, KATT IDE!

- Mi jelentette a legnagyobb kihívást az ötlet megvalósításában?

LP: - Textillel és bőrrel dolgozunk, és míg a textilnél a grafika rögzítése nem probléma, a bőr már sokkal nehezebb eset. Készíttetnem kellett olyan speciális bőrt, amin megmarad a felvitt festék. Ezt az anyagot Olaszországban gyártatom, itthon ehhez sajnos nincs már meg a háttéripar. Textil van és kellékanyagok is, de a bőrt és a gumitalpat zömében kintről kell behozni. A másik kihívást a cipőt modellező 3D-s program jelenti, mivel ez nem mindenkinek elérhető azonnal, mert le kell tölteni hozzá egy segédprogramot, és ezt sokan nem szeretik, ráadásul ez egy frissítésekre érzékeny program. Ennek a feloldásán jelenleg is dolgozunk.

- Ahhoz, hogy legyen ilyen egyedi cipőm, kell tudnom grafikát tervezni?

LP: - Az egyik lehetséges út az, hogy van egy saját elképzelésed, amit te magad meg is tervezel, majd beküldöd nekünk. A másik pedig, hogy mi elkészítjük a látványtervet, aminek van egy szerkesztői díja. Ha megvan a grafika, 6-8 napon belül kész a cipő. Vannak általunk tervezett grafikával legyártott cipőink is, amik szintén egyediek, tehát az is lehet, hogy valaki egyszerűen vesz egy ilyen párat. Sőt, vannak és lesznek sima, grafika nélküli cipőink, amelyek ugyancsak egyediek, vagy a szabásuk miatt, vagy mert olyan különleges anyagból készülnek, amiből mindössze 4-5 pár jön ki.

- Ha már a cipőknél tartunk, mi a fő vonalatok, milyen fajta cipőket készítetek?

LP: - Azt tartom, hogy amíg farmer van, addig tornacipő is lesz, ennek megfelelően a fő vonalunk az edző- és tornacipő. Nem a top divatot szeretnénk képviselni, hanem a stabil divatot. Kényelmes, strapabíró, sportos utcai cipőket készítünk, viszont a tervezésnél a formavilág aktuális változásait természetesen követjük. Minőségben fel tudjuk venni a versenyt bárkivel; a Tisza újraindulása óta egészen 2011 májusáig nálam készültek a cipőik, ami azt gondolom megfelelő referencia.

- Az a szlogenetek, hogy "Te megálmodod, mi megvalósítjuk!" Mennyire engedik szabadon a fantáziájukat a cipők tervezői?

LP: - Vannak fura kérések, például hogy legyen rajta az a bizonyos pipajel, ami lehet, hogy vicces, de nyilván erre nemet kellett mondanunk. Nagyon necces ötletek eddig nem voltak, meglepő viszont annál több, például egy elég extrémen horrorisztikus jellegű. Az egyik kedvencemet egy keramikus srác tervezte: a cipő nyelvén egy női petesejt van, amely felé a cipő két oldalán férfi ivarsejtek igyekeznek. Lesz majd egyébként arra lehetőség, hogy ha valaki megtervez egy cipőt, azt a modellt fel tudja kínálni rajtunk keresztül értékesítésre, és amennyiben mind a tíz pár elmegy, kap egy ingyen cipőt.

- Milyen zenekarok hordják a cipőiteket?

KÁ: - Jelenleg a Vad Fruttik (lásd a dobos Hock Attila a lenti képen), a Supernem (lásd a frontember Papp Szabolcsnyitóképünkön), a Kiscsillag, a Fish, de már egy csomó zenekar jelentkezett, hamar híre ment a dolognak. Természetesen a zenekari cipőkre is él a maximum 11 példány, pont amiatt, hogy a rajongók se érezzék azt, hogy mindenkinek ugyanolyan van. A merch egyre jobban elterjedt már a magyar zenekaroknál is, póló, kitűző, jelvény, vászontáska van, de cipő még nincs. Jópofa a gondolat, hogy egy rajongó tetőtől sző szerint egészen a talpig zenekari cuccot viseljen, viszont ez egy árérzékenyebb dolog, a cipőink 12-18 ezer forintba kerülnek anyagtól, fazontól függően.

not12vadfruttik.jpg

- Milyen zenekarok férnek bele a Not12 profiljába?

LP: - Inkább azzal válaszolnék, hogy milyenek nem: hirtelen sztárolt, valamilyen tehetségkutatóban feltűnt előadókat nem szeretnénk képviselni, a filozófiánk közelebb áll azokhoz a zenekarokhoz, akik alulról építkezve értéket teremtettek; a mai, alternatívnak vagy undergroundnak nevezett zenekarok.

 - Külföldi előadók közül kit látnál szívesen Not12-ben?

 LP: - A Red Hot Chilin baromira el tudnám képzelni!

 

interjú: Forrai Krisztián

nyitókép: Lékó Tamás

fotók: Not12 Facebook

https://recorder.blog.hu/2013/04/11/maximum_22_lab_not12
Maximum 22 láb: Not12
süti beállítások módosítása