Brutális film Adam Greenről a Titanic-on

2013.04.06. 19:54, rerecorder

adam green how.jpg

Tegnap, április 5-én startolt a 20. Titanic Filmfesztivál, benne egy izmos zenei szekcióval (Zene mindenkinek) és máris láthattunk egy nagyon erős idevonatkozó alkotást. Eredetileg How To Act Bad, a fesztiválon Adam Green: Hogyan legyünk rosszak címmel futó 77 perces film a rockcirkusz és persze elsősorban Adam Green (idei lemeze egy duettalbum Binki Shapiroval) életének olyan szegleteibe enged betekintést, ahová nem is biztos, hogy szeretnénk betekintést szerezni.

How-to-Act-Bad-2.11-290x290.jpgDe persze csak nézzük a magába szippantó, brutálisan őszinte, intim portrét. Az énekes-dalszerzőről közeli barátja, Dima Dubson forgatott, vágott, rendezett kiskamerás, kisköltségvetésű, a főhőst két évig jószerével mindenhová követő filmet (más esetben nem is készülhetett volna el egy ennyire közeli, hálószobáig merészkedő mű). Turnébusz, koncertszínpad, backstage, backstage-be bevitt lányok, rocksztárra várakozó lányok, barátokkal közös albérletek, európai turnén a koncertek után felkeresett helyi erők házibulijai, filmforgatás (Adam Green egy iPhone-nal forgatott filmet The Wrong Ferrari címmel, ebből is a legintimebb forgatási napot kapjuk) közös drogozások, amik jellemzően nem féktelen bulizásban, hanem kiütött, kiábrándult bambulásban végződnek. És ez tényleg csak a felszín, alighanem nagyon kevés zenész mutatta még meg magát ennyire kendőzetlenül egy róla szóló dokumentumfilmben, mégha a film legvégére került, New Yorkban, egy napfényes parkban, egy kisimult Adammel felvett epilógusban el is hangzik a főhős szájából, hogy a túlzottan is sötét, depresszív film nem mutatja be az ő minden oldalát - azért valószínűleg nagyon közel kerül a valósághoz. A valahol sérült személyiség (az anyuka és úgy általában a szülők többször előkerülnek), a rockzenész-élet és turnékörforgás nihilizmusa és a dekadens életmód velejárói között (Green vagy tíz drog őrá gyakorolt hatását meséli el, válását ecseteli, öngyilkosságot megkísérlő barátnő miatt aggódik) pedig ott van az első sorokban szerelmes tekintettel leső tinilányok mindebből mit sem érzékelő rajongása, és persze az elképesztően jó életmű. Az egész filmben talán egyetlen egyszer láthatjuk őszintén mosolyogni Greent: amikor a közönség egy ráadás alatt, visszhangzó kórusban énekli az egyik dalát.

PLAN B RÁZÓS KÖRNYÉKEKRE KALAUZOLÓ ELSŐ RENDEZÉSE IS LÁTHATÓ A TITANIC-ON.

Nagyon sűrű, nagyon erős zenei doksi ez, nemcsak Adam Green-rajongóknak, hanem bárkinek, aki a színfalak mögé szeretne és mer pillantani.

Dömötör Endre

http://www.howtoactbad.com/

A filmet április 11-én az A38-on lehet megtekinteni 19.30-kor.


a film hivatalos trailere:

https://recorder.blog.hu/2013/04/06/brutalis_film_adam_greenrol_a_titanic-on
Brutális film Adam Greenről a Titanic-on
süti beállítások módosítása