Rájátszás nagykoncert az Akváriumban és hamarosan jön egy könyv+cd kombó is

2013.03.19. 10:09, rerecorder

rájátszás nyitó.jpg

A kortárs magyar költők és alternatív popszíntér zenészeinek közös alkotása a Rájátszás, mely eddig koncerteken mutatta meg magát a közönségnek, ám hamarosan könyv formájában is olvashatók lesznek az újonnan született versek/dalszövegek és cd-n is hallhatóvá válnak az azokból készült dalok. Előtte azonban egy minden korábbinál nagyobb szabású koncert lesz március 21-én, csütörtökön az Akváriumban.

rájátszás.jpgA Rájátszás-sorozatot itt a Recorderen is élénk figyelemmel követjük, a 2011 áprilisában tartott első esemény után az augusztusi másodikat már beharangoztuk és utána meg is mutattuk (akkor Beck Zoltán (30Y), Bérczesi Róbert (Hiperkarma, Biorobot), Kollár-Klemencz László (Kistehén) énekelte Erdős Virág, Karafiáth Orsolya, Háy János és Borbély Szilárd szövegeit), a hatalmas sikerű sorozat azóta folyamatosan újabb szereplőkkel bővült (zenészek részéről pl. Másik Jánossal és Szűcs Krisztiánnal) a költők oldaláról Szálinger Balázzsal, Kemény Istvánnal, Grecsó Krisztiánnal. A Rájátszás mindig hozott valami újat, a költők megjelentek a színpadon hangszerekkel, a bevált zenész-költő párokat megkavarták, karácsonyi dalt prezentáltak Beck Zoltán és Erdős Virág közreműködésével.

A Bookline gondozásában hamarosan megjelenő Rájátszás-kötet összegyűjti az eddigi termést, ám előtte most csütörtökön tartanak egy nagyszabású estet Erdős Virág, Karafiáth Orsolya, Háy János, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs, Kemény István, valamint a zenészek oldaláról Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László, Másik János, Szűcs Krisztián részvételével - mintegy három órásra tervezett, mindenki mindenkivel monstre-műsorral.

Ízelítőként jöjjön néhány idézet a sajtóanyagból a szereplőktől:

"Karafiáth Orsolyának egy régi hobbija teljesedett ki a Rájátszással: „Régóta foglalkozom dalszövegírással, egyik kedvenc hobbim, talán mert alapvetően mindig zenész és énekes szerettem volna lenni”- mondta a költőnő, aki a Rájátszásban az együtt-dolgozást tartja a legfontosabbnak. „Kedvvel írok újra már meglévő dalokat is” – teszi hozzá – „a dolog játékossága vonz. És aztán ugye a színpad. Hogy be lehet öltözni egy dalhoz, öt percre dal lehetek én magam is...” Beck Zoli Orsiról és színpadi jelenlétről így beszélt korábban: „A színpadot másképp használjuk, de mindegyikünkben van a ripacsból. Nem csináltuk sokat – és ez finom eufemizmus, hiszen összesen egyszer játszottunk közöset – így aztán még egyáltalán nincs ritmusa a színpadi együttlétnek, de képesek vagyunk érteni egymást. Orsi formabiztos.

Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs egy párt alkot a színpadon: „Mivel Balázs lelkes és értő rockrajongó, és szerintem ennek van is érzékelhető hatása a költészetén, elég könnyű volt hozzányúlni a verseihez, prozódiailag nagyon kínálják magukat.” - mondja Szűcs. Szálinger Balázs így beszél a HS7 frontemberével való közös munkáról: „Krisztián vagy tizenöt éve jó barátom. És vagy tíz éve akartunk közös dalt csinálni. Mindent ismertem tőle. Úgy ment a munka, mint kés a vajban.

Erdős Virág szerint „egy jó dalszöveg rögtön megfogja az embert, egy jó vers viszont soha többé nem engedi el.” A Rájátszás kapcsán mindkettőből lesz részünk bőven. Háy János a vers és dalszöveg  különbségét így fogalmazza meg: „A vers bármekkora súlyt elbír, ráér megvárni a megértést. A dalszövegnek akkor és ott kell betalálnia, ha nem is érted, érzésben.” Kemény István pedig így gondolkodik erről a kérdésről: „A dalnak ott van segítségül a zene, a vers meg egyedül kínlódik. A zenét is neki kell kipótolni, és ez örök hátrány.” Amikor pedig Grecsó Krisztiánt kérdeztük meg a vers és dalszöveg különbségéről, így válaszolt: „Álnaivak vagytok, de jól áll. A prozódia alkalmazott műfaj, rövid és hosszú szótagok kötött játéka, a vers nem föltétlenül.

Szeretek költőkkel írókkal együtt dolgozni, lenni, inni, balatonozni, bármi.” – mondja Kollár-Klemencz László. „Nem sokszor adódott ilyen helyzet, végre a Rájátszás kereteiben ezt kiélhetem. Náluk jobban talán csak a színészekkel szeretek együtt lenni. Meg gyerekekkel. Meg lányokkal, akik színészek, néha írnak, és soha nem nőnek fel.” „Szeretem a kellemes meglepetéseket. Szeretek szórakoztató emberekkel találkozni. Azt is szeretem, ha én szórakoztathatok másokat.” – ez pedig már Másik János önvallomása a Rájátszással kapcsolatban."


az esemény Facebook-oldala

A 2012-es Margó fesztiválon elhangzó Rájátszás műsor egyben, majdnem másfél órán át:

https://recorder.blog.hu/2013/03/19/rajatszas_nagykoncert_az_akvariumban_es_hamarosan_jon_egy_konyv_cd_kombo_is
Rájátszás nagykoncert az Akváriumban és hamarosan jön egy könyv+cd kombó is
süti beállítások módosítása