Az Akvárium keddi ajánlója: Swans, Xiu Xiu

2013.03.18. 16:18, Frontrecorder

swans.jpg

(X) Két kultikus amerikai zenekar, amely nem először jön Magyarországra, de most együtt, egy helyen ad koncertet nálunk: március 19-én, kedden este az Akvárium Klubban tavaly megjelent legutóbbi albumuk turnéjának keretében játszik a Swans, illetve ezúttal egyszemélyes felállásban a Xiu Xiu.

Csak azért, mert szék van a hájas seggetek alatt, nem jelenti azt, hogy nem emelhetnétek fel. Gyerünk, álljatok fel a faszba és mozogjatok végre! Gyertek előre! Ez rockkoncert, nem egy udvariassági pofavizit!“- Michael Gira

2013_03_19_swans_a2.jpgA Michael Gira vezette Swans zenéje egyszerre nyers, ösztönös, zsigeri indulatokat takar, ugyanakkor minden egyes részletében átgondolt, letisztult, intelligens. Kísérletező, játékos és véresen, halálosan komoly. Koncertjeiket sokak életük meghatározó és egyben talán megrázó élményei közé sorolják, ahol elképesztő energiák szabadulnak fel, vagy csapnak össze.

A zenekar több évtizedes közös munka után 1997-ben feloszlott, majd a hosszú kihagyás után, 2010-ben Gira újra összehozta a csapatot immáron új tagokkal kiegészülve, s a gyökerektől jócskán eltérő, friss zenei alapokra és koncepcióra helyezve a hangsúlyt. Sikerült is ütősebb, progresszívabb és egyben brutálisabb zenét összerakniuk, mint bármikor korábban. 2010-ben jelent meg My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky című, komoly kritikai visszhangot kiváltó albumukat, amit egy töményre sikeredett - hozzánk is elért - turnén mutattak be.Tavaly pedig a The Seer című stúdiólemezzel jelentkezett a legendás New York-i zenekar, és a magyar közönség újra örülhet, hiszen az album koncertkörútjának állomásaiból ezúttal sem maradt ki Budapest.

A SWANS THE SEER CÍMŰ NAGYLEMEZE A RECORDER 2012 LEGJOBB ALBUMAIT ÖSSZESÍTŐ LISTÁJÁRA IS BEFÉRT.

A Swans előtt lép színpadra az Akváriumban tavaly júniusban már koncertező Xiu Xiu. Az utóbbi évek egyik leghatásosabb experimentál zenekarát 2000-ben alapította Jamie Stewart, akinek szorongásai, kitörési kísérletei, frusztrációi zenei remekművekben teljesednek ki. Filozófiáját a maximális szabadság jellemzi, semmiféle műfaji megkötést nem hajlandó elfogadni, így a formáció zenéje teljes mértékben eklektikus: akusztikus gitáros hippiballada, pulzáló szintipop-szerzemény, pszichedelikus rock, dzsesszes-szaxofononos hangzás - ez mind belefér. A Sziget Fesztivált is megjárt Xiu Xiu-t ezúttal egymagában Jamie Stewart képviseli, aki így, szólóban adja majd elő a dalait. 

Swans (USA), Xiu Xiu (USA)

Időpont:

2013. március 19., kedd, 20:30

Helyszín:

Akvárium Klub
(1053 Budapest, Erzsébet tér)

Belépő:

Elővételben: 3500 Ft
A koncert napján: 3900 Ft

Online jegyvásárlás itt

Facebook eseményoldal: 

http://www.facebook.com/events/507184372654063/

Címkék: akvárium xiu xiu swans
https://recorder.blog.hu/2013/03/18/az_akvarium_keddi_ajanloja_swans_xiu_xiu
Az Akvárium keddi ajánlója: Swans, Xiu Xiu
süti beállítások módosítása