Édes nevű előadók

2012.12.12. 19:14, rerecorder

brianrasic_198801_1.jpg
Édesség és zene
 ragadós viszonyát taglaló összeállításaink sorából nem maradhat ki a legjellemzőbb, édességről elnevezett zenekarok összefoglalása, a hatvanas évektől napjainkig, a Vanilla Fudge-tól Vanilla Ice-ig. 

Fresh_cream.jpg A Heaven Street Seven 2000-es Cukor lemezének címe állítólag úgy született, hogy Szűcs Krisztián énekes a maga udvarias stílusában úgy kérte a cukrot a kávéhoz Németh Róbert basszusgitárostól – miközben a stúdióban üldögéltek – hogy „figyelj, cukor”. Nagy valószínűséggel számtalan ilyen véletlen vagy hirtelen ötlet vezethetett zenekarnevekhez és lemezcímekhez, hiszen azt megtalálni, hogy mi legyen a még tíz év múlva is vállalható tökéletes elnevezés, biztosan az egyik legnehezebb dolog a popszakmában. A példa persze nem véletlen, hiszen fókusztémánkhoz igazodva pont azokat az együtteseket gereblyéztük össze, amelyek valamilyen édességről nevezték el magukat. És hát honnan is kezdhetnénk a felsorolást, mint a hatvanas évektől.

A híresen hedonista dekád nem csak a drogokban, az alkoholban és a szexuális forradalomban élte ki magát, hanem az édességek töménytelen falásában is. Mondjuk, amikor a The Chocolate Watchband (Csokoládé Óraszíj) tagjai kitalálták ezt a szürreális nevet, biztosan nem csak csokit majszoltak éppen, pláne ha meghallgatjuk psych-garage dalaikat, ahogy a Vanilla Fudge zenéjétől sem azonnal a lágy és finom vanília fagylalt ízét kezdjük el érezni a szánkban. A süti szó otthonosságot, kényelmet és kedvességet sugároz, és hát a hatvanas évekbeli The Cake barokk csajpopja valóban nem túl zord és morcos, ahogy a kilencvenes évekbeli Cake ironikus minimál gitárpopjától sem állnak távol az előbbi jelzők.

Vanilla-Ice-515x387.jpgBluesból, blues környéki stílusokból merítő, úgynevezett komolyabb zenekarok sem voltak restek néha édességhez fordulni, már ami a névválasztást illeti (Cream, Humble Pie), viszont a Sweet és a Hot Chocolate zenéje végre tökéletesen passzol a névhez, hiszen előbbi bubblegum popot, míg utóbbi funkos discót húz a dalaira. A vanília a nyolcvanas években is felbukkan, hát persze, hogy Ice Ice Baby, hát persze, hogy Vanilla Ice, majd 1986-ban egyszerre két cukor nevű zenekar is startol: Björkkel az élén Izlandról a kockacukrok (The Sugarcubes), és The Tories néven a későbbi Sugar Ray. De hogy a kilencvenes években sem maradjunk Sugar nélkül, arról a Hüsker Dü egykori agya, Bob Mould gondoskodott. És végül Mudhoney: nem túl bizalomgerjesztő katyvasz (Sárméz?), de hát az erről elnevezett Russ Meyer mozi és a Sub Pop kiadónál lévő pre-grunge zenekar sem az.

Soós Csaba

https://recorder.blog.hu/2012/12/12/edesseges_zenekarok
Édes nevű előadók
süti beállítások módosítása