Két szuper produkció, egyetlen este - Shearwater és Jesca Hoop az Akváriumban

2012.11.07. 12:20, rerecorder

shearwater.jpgJesca-Hoop.jpg

Igazán nem mindennapi itthon, hogy egyetlen esemény keretén belül adjon koncertet két olyan amerikai előadó, akik a maguk műfajában - impresszionista rock és popos elemekkel tarkított folk - egyaránt nagyon jól jegyzettnek számítanak. November 8-án, csütörtök este mégis ez vár ránk az Akváriumban.

A Shearwater az Okkervil River testvérzenekaraként jött létre 2001-ben, az Okkervil Rivert alapító Will Sheff és az Okkervil Riverbe az 1998-as alapítás után nem sokkal beszálló Jonathan Meiburg közös projektjeként, főképp azért mert az utóbbi szerzeményei nem igazán passzoltak az anyazenekar koncepciójába. Ahogy az Okkervil River egyre nagyobb sikereket elérve vált az amerikai indie-rock egyik vezető zenekarává, úgy a Shearwater is megtalálta a maga helyét a mezőnyben impresszionistább, játékosabb dalaival. A két főkolompos aztán lassan elengedte egymás kezét, Meiburg 2008-ban lépett ki az Okkervil Riverből, Sheff pedig egy évvel később a Shearwaterből. A csütörtökön Budapesten koncertező Shearwater hét rendes sorlemezt és egy instrumentális ingyenes anyagot adott ki eddig, a 2006-os negyedik Palo Santo óta Meiburg dalaival. Az áttörést a 2008-as, Matadornál megjelent Rook hozta, az idei Animal Joy pedig már a Sub Popnál látott napvilágot. Alaposan kidolgozott, jól felépített dalokkal fellépő, élőben is izgalmas zenekar a Shearwater.


Ami az estét még izgalmasabbá teszi, az Jesca Hoop koncertje, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy nem hagyományos "előzenekar" lesz ő, egy önálló fellépése is az erősen ajánlott kategóriában szerepelne. A Tom Waits által patronált Hoop 2003-ban tűnt fel, azóta három nagylemeze jelent meg, a legújabb idén nyáron The House That Jack Built címmel. A mormon családból származó énekesnő vallásos dalok éneklésével kezdte a zenélést, de tizenévesen elszökött otthonról és a korai önállóság jó adag élettapasztalattal vértezte fel. Közben készített felvételeket az Elbow-főnök, Guy Garvey felügyeletével, turnézott Peter Gabriel vokalistájaként és sokszínű zenéjét új lemezén az egészen fényes, kaliforniai popdalok irányába is elterelte. Hagyományos és megcsavart folk, szépen díszített pop, megnyerő színpadi jelenlét - kár lenne kihagyni.


Shearwater és Jesca Hoop
2012. november 8., 20 óra
Akvárium
jegyár: 2300 Ft (elővételben) / 3000 Ft (helyszínen)

Az esemény Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2012/11/07/ket_szuper_produkcio_egyetlen_este_shearwater_es_jesca_hoop_az_akvariumban
Két szuper produkció, egyetlen este - Shearwater és Jesca Hoop az Akváriumban
süti beállítások módosítása