Carla Bozulich (USA) + Marco Einedi & Pándi Balázs

2012.09.24. 15:15, Recorder.hu

evangelista_650.jpg

(X) Avantgárd rockszínház és szabad improvizációs dzsessz – ez lesz a fókusza az ősz egyik legizgalmasabb, szeptember 26-án, szerdán sorra kerülő koncertjének az A38 Hajón. A Los Angelesben élő énekesnő, Carla Bozulich koncertje egyfajta zenés performansz lesz, aminek hatását csak erősíti az előzenekar: a magyar dobos, Pándi Balázs és az amerikai szaxofonos, Marco Eneidi duójának eseményszámba menő fellépése.

Az eredetileg New York-i születésű Carla Bozulich az amerikai nyugati part posztrock-kísérleti színterének egyik leginkább elismert és leginkább invenciózus énekes-dalszerzője. New York hatása a mai napig érezhető az elsősorban Los Angelesben tevékenykedő művésznőn: erős avantgárd befolyás, összművészeti megközelítés, színházi megoldások, performance és multimédia – Bozulich minden fellépése a lehető legszélesebbre tágítja a hagyományos rock kereteit. A kilencvenes években Geraldine Fibbers nevű zenekarát vezette, később zenét szerzett például Genet Cselédek-jéhez, de létrehozott multimédiás műalkotásokat is a Los Angeles-i Getty Műzeum számára.

Carla Bozulich 2005-ben találkozott néhány montreali zenésszel, akikkel felvette harmadik szólólemezét. Az album címe Evangelista volt, és az Államok egyik legjelentősebb avantgárd kiadójánál, a Constellationnél megjelent lemez akkora siker lett, hogy Carla és a zenészek úgy döntöttek: együtt folytatják tovább. A lemez címe a zenekar neve lett. Később a zenészek kicserélődtek, jelenleg az Evangelista trióként, időnként (mint például az A38-as koncertjein is) kvartettként működik, de az eredetileg alkalmi zenei projekt mára már „rendes" zenekarrá vált, próbákkal, turnékkal, rendszeresen megjelenő sorlemezekkel, de mindenekelőtt: erőteljes és egyedülálló szellemiséggel.

A koncertek inkább performance-ek és spoken wordbe ágyazott, erősen dramatizált „avantgárd musicalek". Egyszerre idézik meg a New York-i art-rock aranykorát, mindenekelőtt Patti Smith zabolátlan és kíméletlenül őszinte rock and rollját, és a kortárs poszt-rock hagyományos dalstruktúrákat szétbomlasztó, radikális kísérleteit. Egy Evangelista koncert minden, csak nem „hagyományos": csupa meglepetés, csupa váratlanság, mélység. Valóságos zenei vákuum, ami azonnal magába szippant, a mélyén pedig ott vár Carla Bozulich megfoghatatlanul sokoldalú egyénisége.

http://www.carlabozulich.com
http://cstrecords.com/evangelista-carlabozulich

Az előzenekar egy speciális, különleges együttműkődés, a death metaltól az avantgárd dzsesszen át a legelborultabb zajzenékig mindenfelé otthonosan mozgó magyar dobos-DJ-promóter, Pándi Balázs, illetve az olasz származású amerikai szaxofonos, Marco Einedi duója. Pándi már sokadszorra lép fel az A38 Hajón a legkülönbözőbb formációkban (legutóbb például Merzbow-val közösen szakította ki a közönség dobhártyáját).

PÁNDI BALÁZS LEHÁNYJA BOZSIK YVETTE-ET. TÉNYLEG AKAROD LÁTNI?

Marco Eneidi zeneszerző-szaxofonista az oregoni Portlandben született és San Franciscóban szívta magába a zenét már egészen kicsi korától. A szaxofon mellett gitározni és klarinétozni is tanult, majd New Yorkba költözött, ahol kiváló dzsessz-zenekarokban játszott. Saját kiadója, a Botticelli Records pedig a keleti part legjelentősebb avantgárd muzsikusainak lemezeit jelenteti meg. A kilencvenes évek közepén aztán visszatért Kaliforniába, ahol megalapította a Creative Music Orchestrát, majd az American Jungle Orchestrát. A kétezres évek elején pedig egyre jobban belemélyedt az európai dzsesszbe, sokáig élt Ausztriában, és rengeteg szabad improvizatív formációban zenélt.

http://www.marcoeneidi.com

https://recorder.blog.hu/2012/09/24/carla_bozulich_usa_marco_einedi_pandi_balazs
Carla Bozulich (USA) + Marco Einedi & Pándi Balázs
süti beállítások módosítása