Pol Pot megye punkjai

2012.08.22. 09:15, rerecorder

cpg films_072.jpgA nyomtatott Recorder magazin ötödik számában, a vidék vs. főváros tematikához kapcsolódott a Szegedről Budapestre költözött CPg punkzenekar történetéről készült film. A Pol Pot megyei punkjai a zenekar sorsát meghatározó bebörtönzés körül forog, így érdekes hazai példa az orosz Pussy Riot zenekar három tagjának napokban történt börtönbüntetésre ítélése mellé. A dokumentumfilm persze a zenei filmeket (Still Bill, 1991: The Year Punk Broke, Pearl Jam TwentyTalihina Sky: The Story of Kings Of Leon, Rocksuli, Bob And The Monster) elemző sorozatunkba is illeszkedik.

Értsétek meg, ebben az országban nem lehet szél ellen pisálni!" – kiabált állítólag a frissen megalakult szegedi CPg tagjaival az iskolaigazgató, amikor a zenekar első koncertje után híre ment a városban. Pedig a legfontosabb magyar punkegyüttes története semmi másról nem szólt, csak a folyamatos szembeszélben hugyozásról. Az már más kérdés, hogy az élet és a rendszer ezt rendszeresen az arcukba fröcskölte vissza.

cpg000.JPGAhogy a Matula fogalmazott akkor, amikor a netes magazin által összeállított tíz legjobb magyar együttes listáján a második helyre kerültek: ha a CPg amerikai lett volna, akkor már egy rakat könyvet írtak volna róla. Így csak a rettenetes minőségű koncertfelvételek maradtak fenn az együttes fénykorából, és olyan orális, aurális és írott történelemleckék, mint amilyen Kövessy Róbert rövid, de annál fontosabb dokumentumfilmje, a Pol Pot megye punkjai. Mert a CPg-ről nem maradt más, mint a sztorik, a kazetták és az akták. De főleg a legendák.

A Pol Pot megye punkjai főleg azokat a legendákat próbálja eloszlatni, amik az évek során felgyülemlettek a zenekar körül. Az egyik az a városi monda, amivel legalább egy tucat magyar bandát megvádoltak: a CPg csirkét darált színpadon. Ez persze egyáltalán nem igaz, de azon ritka esetek egyike, amikor az igazság még félelmetesebb. Csak brahiból kikötöttek egy csirkét a mikrofonállványhoz, amikor a beindult tömeg az állatot követelte és próbálták az énekes Haska Béla elől kirántani az állványt, akkor egy hosszabb huzavona után inkább beengedték a közönségbe – miután Haska elvágta a torkát. Az emberek pillanatok alatt atomjaira szétszedték. Güzü zavart nevetéssel meséli, hogy évekkel később mutatták neki egy fiolában a csőrét.

A másik ilyen legenda az, ami miatt a CPg-t a mai napig többen is Cigány Pusztító Gépezetként ismerik, holott az eredeti rövidítés a Come on Punk Groupból jött. Rasszizmussal az akkori rendszer billogozta meg az együttest, amikor összemosták őket és a jóval radikálisabb Mos-oit, akik kevésbé a rendszer ellen keltek ki, mint inkább határozottan a cigányok és egyéb népek (románok, arabok) ellen. A maszatolás a CPg elleni konspirációs perben is felmerült, dalaik miatt a tagok összesen öt és fél évnyi börtönt kaptak, a Mos-oi pedig felfüggesztettet. Ennek ellenére még talán a mai napig is kitart ez a téveszme a rövidítésről.

cpg_lp.jpgA Pol Pot megye punkjainak tényleg az a nagy erőssége, hogy tényszerűen, első kézből oszlatja el ezeket a rosszindulatú hazugságokat. A tényszerűséget ebben az esetben szakértő beszélő fejek (Haraszti Miklós, Pálinkás Szűcs Róbert), korabeli fényképek és szövegek jelentik, melyeket Kövessy néha egyszerre is bevet, és ez az érthetőség kárára válik, mert a dokumentumokat jó lenne hosszasan végigböngészni. A mai napig hátborzongató élmény olvasni Erdős Péter Felszólalás a szennyhullám ügyében címmel megjelent cikkét, amelyben sajátosan kifacsart, hazug kommunista érvelésekkel próbálta megmagyarázni, miért is felháborító a CPg. Haraszti az egyik jelenetben azt mondja, hogy pontosan megérti, miért volt a hatalom ennyire kiakadva a magyar punk mérföldkövére: mert két mondatban képesek voltak összefoglalni, hogy az emberek mit éreznek ebben az országban.

Kövessy filmjéből is ez derül ki, nemcsak egy hányatott sorsú, úttörő punk együttes kálváriája, hanem az, hogy milyen volt valami olyat csinálni a magyar, eminens módon kommunista vidéken (napi jelleggel igazoltatták a helyi punkokat, feljelentések történtek az együttes ellen), ami akkor a világ minden pontján botrányokat robbantott volna ki. A zenekar 1979 és 1981 között főleg Szegeden és környékén lépett fel, de állítólagos botrányaik miatt 1982-ben már a Tisza-parti városban sem igen játszhattak, az igazán fajsúlyos koncertek csak ezután következtek, Budapesten – Pol Pot megye volt az egész ország. A CPg-ről érdemtelenül kevés anyag készült. Bár ha valaki dramatizálni szeretné azokat a sztorikat, amiket Güzü mesél a kamerának – például azt, amikor egy járókelő odament a csövező srácokhoz, a gitáros kezébe nyomott egy sörnyitót és egy üveg sört, aztán amikor a haverja kibontotta, már ugrottak is a rendőrök a bokorból –  akkor lehet, hogy minden néző csak röhögne. Ez 2012-ben már túl abszurd.

(FilmPlus, 69 perc, 1999)

Klág Dávid


a Pol Pot megye punkjainak első 10 perce:


szólj hozzá: Cpg - Pol Pot megye punkjai 1.

https://recorder.blog.hu/2012/08/22/pol_pot_megye_punkjai_920
Pol Pot megye punkjai
süti beállítások módosítása