A 2010-ben egyáltalán nem koncertező Cure 2011 májusában a Sydney-i Operáházban tért vissza a teljes első három album anyagára épülő speciális koncertprogrammal (amihez a gitáros-énekes Robert Smith, a basszista Simon Gallup és a dobos Jason Cooper mellé két régen kirúgott tag, az ütős-szintis Lol Tolhurst és a billentyűs Roger O'Donnell is visszatért), majd ősszel ezt a Reflections címre keresztelt műsort további városokba is elvitte az öttagú alkalmi felállás. A Cure fél év szünet után a tegnapi napon, 2012. május 26-án a holland Pinkpop fesztiválon kezdte meg 19 állomásos nyári turnéját, ezúttal is O'Donnell-lel, de már Tolhurst nélkül – ám a legnagyobb meglepetést egy új gitáros jelentette a színpadon!

Egy 1956-os születésű amerikai gitárvirtuózról, a nyolcvanas évtized végén a Tin Machine-ben feltűnt, majd a kilencvenes években is végig David Bowie mellett pengető amerikai Reeves Gabrelsről van szó, akivel Robert Smith több alkalommal is dolgozott együtt a kilencvenes évtized végén (az 1997-ben Bowie producerével, Mark Platival felvett Wrong Number című Cure-dalban is Reeves gitározik). Hogy hivatalos tag vagy csak vendégzenész, erről egyelőre nincsenek egyértelmű információk, de az összes nyári fesztiválkoncerten ott lesz. A Pinkpop-fellépésről – a holland 3voor12 oldalán nézhető közvetítésnek hála – több mint egy órányi profi minőségű videofelvételt tudunk mutatni, sőt ráadásként közreadjuk Robert Smith és Reeves Gabrels 1997 és 2000 közti közös felvételeit is. 

50 perces szombati közvetítés a Cure koncertműsorának második feléből:

Friday I'm In Love
Doing The Unstuck 
Trust
Want
Wrong Number
One Hundred Years 
Disintegration
The Love Cats
(Close To Me – részlet)


a közvetítésből összevágott és vasárnap leadott 35 perces anyag négy további számmal:

Lullaby
Friday I'm In Love
Doing The Unstuck
Want
Wrong Number
Close To Me
Sleep When I'm Dead
Why Can't I Be You

 

a Pinkpop Festivalon adott Cure-koncert teljes dallistája:

1. “Plainsong”
2. “Pictures of You”
3. “High”
4. “The End of the World”
6. “Lovesong”
7. “Push”
8. “Inbetween Days”
9. “Just Like Heaven”
10. “From the Edge of the Deep Green Sea”
11. “Hungry Ghost”
12. “Play For Today”
13. “A Forest”
14. “Bananafishbones”
15. “Lullaby”
16. “The Walk”
17. “Mint Car”
18. “Friday I’m in Love”
19. “Doing the Unstuck”
20. “Trust”
21. “Want”
22. “Wrong Number”
23. “One Hundred Years”
24. “Disintegration”

25. “The Love Cats”
26. “Close To Me”
27. “Let’s Go To Bed”
28. “Sleep When I’m Dead”
29. “Why Can’t I Be You?”
30. “Boys Don’t Cry” 

 

1997 januárjában David Bowie születésnapi szuperkoncertjén vendégként Robert Smith is fellépett két számban (The Last Thing You Should Do, Quicksand), és Reeves Gabrels is ott gitározott mellettük:

a Reeves Gabrels, Robert Smith és a dobos Jason Cooper által hármasban felvett, de Cure név alatt kiadott Wrong Number című dal 1997-es klipje a zenekar korabeli hivatalos felállásával:

Cooper, Gabrels és Smith másik közös 1997-es felvétele, a családnevük első betűiből alkotott COGASM projektnév alatt kiadott A Sign From God, mely a South Park alkotóinak Spermafióka című 1998-as játékfilmjéhez tartozó filmzenelemezen jelent meg:

Reeves Gabrels 2000-es szólólemezének Yesterday's Gone című száma, melyben Robert Smith a vendégénekes:

 

http://www.thecure.com 

összeállította: Déri Zsolt

http://recorder.blog.hu/2012/05/27/the_cure_egy_oranyi_friss_koncertvideo_egy_uj_gitarossal
The Cure – friss koncertvideó egy új gitárossal!

A bejegyzés trackback címe:

http://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr314549667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.