Neil Young & Crazy Horse: God Save The Queen + Clementine (újabb feldolgozások videókkal)

2012.05.26. 11:20, -recorder-

Neil Young tovább folytatja rendhagyó amerikai történelemóráját: a 66 éves kanadai dalszerző-gitáros-énekes, aki hosszú szünet után újra legendás kísérőzenekara, a Crazy Horse társaságában dolgozik, újabb videókkal ad ízelítőt június 4-én érkező albuma, a gyerekdalok, tábortüzes nóták, folk sztenderdek és egyéb klasszikus amerikai dalok átdolgozásaira épített Americana anyagából. Míg a régi filmrészletekkel párosított Oh Susannah és Jesus' Chariot (She'll Be Coming Round The Mountain) című átiratok Amerika rasszista múltját idézték fel, a két újabb videós dal másféle kritikai olvasatokat kínál.

A God Save The Queen (nem, nem a II. Erzsébet királynő ezüstjubileumára írt 1977-es Sex Pistols-botránydal, hanem a XVIII. században született brit himnusz!) feldolgozásának videójához tartozó kísérőszöveg például eszünkbe juttatja, hogy a brit király uralma alól 1776-ban elszakadó amerikai államoknak még bő másfél évszázadon át a God Save The King volt a de facto nemzeti himnusza (az 1931-ben törvénybe iktatott The Star Spangled Banner, azaz A csillagos-sávos lobogó előtt), a másik frissen közzétett feldolgozás, a Clementine, vagyis a Foxi Maxi által rendszeresen dúdolgatott Ó, te drága Klementina... pedig egy aranyásó lányának vízbefulladást siratja, de – amint arra Neil Young kísérőszövege is felhívja a figyelmet – van egy morálisan megkérdőjelezhető utolsó versszaka, melyben a kedvesét gyászoló narrátor az elhunyt lányka kishúgának karjaiban vigasztalódik és máris elfelejti Klementinát (sőt van egy olyan értelmezés is, ahol az apa siratja a lányát). Na ezt a versszakot a gyerekdalos könyvekből általában kihagyják, vagy valami átírt formában teszik be.

Neil Young & Crazy Horse: God Save The Queen  (a videóban az idén épp gyémántjubileumot ünneplő II. Erzsébet 1952-es koronázását látjuk)

Neil Young & Crazy Horse: Clementine 

egy Foxi Maxi epizód, mely az Ó, te drága Klementina... éneklésével kezdődik és végződik:

a surf pop slágereiről ismert Jan & Dean duó 1959-ben rögzített rock'n'roll verziója:

a magyar nyelvű változatot hallgassuk meg Horváth Ádámtól:

www.neilyoung.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/05/26/neil_young_and_crazy_horse_god_save_the_queen_clementine
Neil Young & Crazy Horse: God Save The Queen + Clementine (újabb feldolgozások videókkal)
süti beállítások módosítása