Baricz Gergő: Dance Me To The End Of Love (Leonard Cohen-feldolgozás) – premier!

2012.03.14. 16:59, -recorder-

Leonard Cohen remek visszatérő albuma, az Old Ideas mellett február folyamán bemutattuk az Old Ideas With New Friends feldolgozásprojektet is, melyben a 77 éves kanadai dalnok életművéből válogatva olyan mai művészek készítettek puritán átiratokat, mint a Cults, a Cold War Kids, Nicole Atkins, Greg Dulli (The Afghan Whigs), Bradford Cox (Deerhunter, Atlas Sound), A.C. Newman (The New Pornographers), Rhett Miller (Old 97s') vagy John Darnielle (The Mountain Goats). A Columbia/Sony kiadó által indított sorozat illusztris mezőnyéhez immár egy magyar előadó is csatlakozott: az X-Faktor egyik dobogósa, a műsor 2011-es második évadában a 3. helyen végző Baricz Gergő a Various Positions című 1984-es Cohen-album nyitódalát, a Dance Me To The End Of Love-ot dolgozta át. A hangszerelési, zenészi és produceri munka az EZ Basic együttes frontemberét, Szarvas Árpádot dicséri, aki az elmúlt hónapokban Evil Men Have No Songs, Models Can't Fuck és Golden Sundays nevű projektjeivel is tartott már premiert nálunk – és most ez a Leonard Cohen-feldolgozás is itt a Recorderen debütál, a Deák Martina és Szakács Levente által forgatott stúdióvideóval együtt.

A 21 éves énekes, a nagy Jeff Buckley-rajongó hírében álló Baricz Gergő ekképpen mesélt a Cohen-átirat születéséről: „Egy dal szövege mindig nagyon fontos. A szó – ugye – veszélyes fegyver, Leonard Cohen pedig nagyon jól bánik a szavakkal. Talán akkor találkoztam először Cohennel – anélkül, hogy tudtam volna róla –, amikor Zorántól megismertem a Volt egy tánc című dalt (a Take This Waltz című Cohen-szám feldolgozását – a szerk.). Később már saját előadásában is hallgattam Leonard Cohen dalait. Szeretem az előadásmódját, ahogy a súlyos szavak, az öreges, vaskos, mély hangján olyan hitelesek, mint egy bölcs próféta szavai... A kiadóm hívta fel a figyelmem az Old Ideas With New Friends sorozatra. Nagyon jó ötletnek találtam, bár a kiadó által javasolt I'm Your Man helyett inkább a Dance Me To The End Of Love feldolgozása mellett döntöttem. A dal producere és hangszerelője Szarvas Árpád volt, az ő segítségével készült el ez a feldolgozás. Árpival nagyon jó dolgozni, könnyen és olajozottan ment a munka. Csak összeültünk, dumáltunk a dalról, pár nap után pedig – voilá – meglett a dal. A western hangzás felgyorsítja a szövegben taglalt elmúlást, manapság már úgyis kalandosabban és gyorsabban járják ezt a ’táncot’ – tisztelet a kivételnek. Jó volt részt venni ebben a projektben, remélem, hogy Árpinak is, és a jövőben is lesz lehetőségünk együtt dolgozni.

A hangszerelő-producer Szarvas Árpád – aki az EZ Basic szintén március folyamán megjelenő ötszámos Memories Of Spring EP-jének felvételei után ezt a feldolgozást is hűséges hangmérnök barátjának, Puha Szabolcsnak a Stray Dog Studiójában készítette – a maga részéről az alábbiakat mondta el: „Az igazat megvallva Leonard Cohen dalszövegei mindig jobban érdekeltek a zenéjénél, távolról sem nevezném magam Cohen-rajongónak – ami a zenészt illeti. Ezért is volt izgalmas a cammogó, szomorkás hangulatú Dance Me To The End Of Love csaknem öt percéből egy pattogósabb,lendületesebb, régi hangzású rockabilly-pop verziót csinálni, ami szerintem sokkal jobban passzol Gergőhöz. Valamiért Bruce Springsteen I'm On Fire című dala járt egyfolytában a fejemben amíg a megfelelő ritmust kerestem a feldolgozáshoz, de Morrissey 1990-92-es korszaka is eszembe jutott, amikor egy kicsit gyorsabb tempóban játszottuk a számot, amit végül én hangszereltem és vettem fel. Gergő személyében egyébként egy szimpatikus és tehetséges fiatalembert ismertem meg, akivel nagyon jó volt együtt dolgozni; leültünk gitárral a kezünkben, ötleteltünk a dal szerkezetén, az éneken, és már ment is minden mint a karikacsapás.”

íme, a Dance Me To The End Of Love feldolgozása:

az Old Ideas With New Friends sorozat korábbi Cohen-feldolgozásainak videói itt láthatók


a Dance Me To The End Of Love 1984-es eredetije Leonard Cohen első videoklipjével, melyet korabeli barátnője, a neves francia divatfotósnő, Dominique Issermann rendezett:

a dal élő előadása és hozzá kapcsolódó interjú 1985-ből, az ausztrál tévében:

az 1994-es Cohen Live koncertlemezen szereplő hatperces élő verzióra 1995-ben Aaron Goffman készített egy kisfilmet Quentin Tarantino főszereplésével és társírói segítségével:

 

http://www.facebook.com/bariczgergohivatalos
http://www.facebook.com/ezbasic
http://www.leonardcohen.com

lejegyezte: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/03/14/baricz_gergo_dance_me_to_the_end_of_love_leonard_cohen_feldolgozas
Baricz Gergő: Dance Me To The End Of Love (Leonard Cohen-feldolgozás) – premier!
süti beállítások módosítása