Youth Lagoon: July (videoklip + a teljes album!) – Tyler T. Williams videoklipjei

2012.01.12. 16:15, -recorder-

2011 egyik legjobb bemutatkozó albumát a nyitóképünkön látható 22 éves idahói illetőségű dalszerző, Trevor Powers jegyzi, aki Youth Lagoon név alatt adta ki tavaly szeptemberben The Year Of Hibernation című lemezét. Ez a nosztalgikus, álmodozó-ábrándozó hangvételű hálószobapop egyszerre elégikus és energiától duzzadó – nem véletlen, hogy felkerült az év végi Pitchfork-, Spin-, drownedinsound- és Stereogum-listákra is, a Seventeen című szám pedig ott virított egyik szerzőnk, Csada Gergely kedvenc 2011-es dalai között is. A July című számhoz január elején jelent meg a Youth Lagoon-lemez második klipje, mely magasan kiemelkedik az eddig 2012-es premierek közül, ráadásul ugyanaz az idahói illetőségű haver, a 25 éves Tyler T. Williams rendezte, aki már az album Montana című számának videóját is – és még egy sor még kevésbé ismert amerikai előadó remeknél remekebb kisfilmjeit is. Az az érzésünk, nagy tehetségre bukkantunk – nézzük hát alig pár éves életművének eddigi legjobb darabjait!

Tyler T. Williams már kisfilmeket is rendezett, munkáit egyszerre operatőrként és vágóként is jegyzi, fő inspirációként többek között Jean-Luc Godard-t, David Lynchet és Terrence Malicket nevezi meg, kedvenc filmjei között pedig olyanokat említ, mint a Gerry, a Vérző olaj vagy a Nem vénnek való vidék. Az ifjú művész sajátos, markáns és azonnal beazonosítható, esetenként régi családi felvételeket idéző, helyenként sárgás fakó, homályos képekkel operáló vizuális világgal rendelkezik. Tematikáját tekintve szívesen dolgozik a nosztalgiával, a magánnyal, a családon belüli és a szerelmi (nem ritkán régi, fájdalmas emlékként felszínre törő) kapcsolatokkal, melyek szinte minden esetben hiányként és veszteségként, sőt esetenként tragikus, véres halálesetként jelennek meg – ezekhez pedig kitűnő alapanyagnak bizonyulnak a fiatal hálószobazenészek bemutatkozó lemezei. Bár a July klipjében ugyanúgy a július 4-i tűzijáték szolgál az események hátteréül, mint a dalban, a történések itt egészen más fordulatot vesznek: míg a dalszövegben a felrobbanó petárdák fényében, a tetőn fekve az előadó felidézi az öt évvel korábbi ünnepséget, az akkori szerelem emlékét, és akkori barátnője alakját, addig Williams klipje bizarr, szürreális apokalipszist hoz elénk, elkenődött sminkkel, vérző orrokkal és egy fenyegető kisbolygóval – melankolikus hangulattal.

Youth Lagoon: July

A July után álljon itt a már említett Montana klipje is, melyben tökéletesen megjelenik ugyanaz a nosztalgikus, emlékekkel teli, álomszerű és helyenként szomorú hangvétel is, ami a lemez sajátja.

Youth Lagoon: Montana

a teljes The Year Of Hibernation album anyaga az alábbi lejátszón hallgatható meg:


A Youth Lagoonhoz hasonlóan egyszemélyes zenekarnak számít a texasi Lance Smith projektje, a Pandit is – a tavaly februárban megjelent Eternity Spin album Kathryn, My Love című dalához szintén Williams rendezett klipet három állatjelmezbe bújt fiatal bolyongásáról, ahogy a már címében is az elszakadást jelző Pack Your Bags videóját is ő jegyzi:

Pandit: Kathryn, My Love

Pandit: Pack Your Bags


A Coma Cinema 2011-ben már harmadik lemezét jelentette meg – ez Mat Cochran egyszemélyes projektje. A Blue Suicide album címadó dalának klipje már a harmadik videó, melyet Williams a Coma Cinemának rendezett, az Only és a Blissed után.

Coma Cinema: Blue Suicide


A nyolcvanas évek szinti-pop világát idéző Craft Spells első hallásra jóval felhőtlenebb és vidámabb számához készített klipben a buli ígéretesnek tűnő befejezését egy váratlan – és a zenét ezáltal rögtön idézőjelbe is tevő – esemény zárja le.

Craft Spells: After The Moment


Kis feloldásként két könnyedebb darab: az Entrepreneurs mögött Adam M. Crisp áll, a Backseat Dreamer pedig Sean Neuse-t fedi. Mindkét projekt jóval lendületesebb és elektronikusabb alapokra építkező zenét készít, ehhez megfelelően pedig a többinél jóval zaklatottabb, gyors vágásokból álló klipek tartoznak hozzájuk, melyekben a kertvárost felváltja a jellemzően nagyvárosi környezet, a természetes fényt pedig az éles mesterséges világítás és a színes neonok – ám az elmosódott fények és a vér felbukkanása azért mindenképp Willams kézjegyét jelzi.

Backseat Dreamer: February Fires

Entrepreneurs: Bubblegunk


És hogy ne csak klipeket mutassunk az ifjú rendezőtől, zárásként itt a tavaly készített Contact Grey című ötperces rövidfilm, melyben a film noirok fojtott hangulata találkozik Terrence Malick tájábrázolásával. Ez mellesleg egy újabb példa arra, hogyan erősíti egymást történet, kép és zene Williamsnél: nem csupán klipjei nézhetők kisfilmekként, de már-már rendhagyó videoklipnek tekinthető a Contact Grey is – melyhez a Dirty Beaches nevű együttes Malick 1973-as filmjéről elnevezett albuma, a Badlands szolgált inspirációként.




http://tylertwilliams.com
http://youthlagoon.blogspot.com

összeállította: Fekete Tamás


kapcsolódó cikk a Recorderen:

a High5Collective videoklipjei

 

https://recorder.blog.hu/2012/01/12/youth_lagoon_july_tyler_t_williams
Youth Lagoon: July (videoklip + a teljes album!) – Tyler T. Williams videoklipjei
süti beállítások módosítása