Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 48. hét + Niki & The Dove-összeállítás

2011.12.13. 18:09, -recorder-

Jövő héten karácsonyi különkiadással jelentkezünk, szóval ez a 2011-es év utolsó, rendes KHT10 playlistje. Amiben feltűnik Paul Weller fiatalos lendülettel előadott új dala, az LGT zenekar egyik New York-i rajongója, aztán egy szám, amivel szexelni akar az egyik soundcloudos kommentelő – és úgy általában meg sokkal több elektronika és tánc, mint gitár. Élen a képünkön látható svéd elektro-pop duóval, a BBC Sound Of 2012 listájára is felkerült Niki & The Dove-val, ahol a dalszerző-producer Gustaf Karlöf mellett éneklő Malin Dahlström gondoskodik arról, hogy újabb hanggal bővüljön a Kate Bush-reneszánsz kórusa.

 

 


THESHINING: HEYYOU
A nagybetűvel és egybeírt THESHINING név mögött Morgan Zarate áll, aki nem ismeretlen itthon sem, hiszen a londoni producer májusban fellépett az A38-on. A HEYYOU egy vaskos funkos basszussal megküldött táncdal, amelyben egy fekete előadó, Acyde énekel megbabonázó hangon.

Summer Twins: I Don’t Care
Duó, csak éppen nem fiú+lány páros, hanem két elbűvölő csaj. Tavaly már volt egy EP-jük, most pedig ezzel a girl group hangzású dallal álltak elő.

Hook & The Twin: We’re So Light
Ez is duó, de itt két férfi alkotja a párt. Londonból érkeztek, a We’re So Light pedig remek elektronikus tánczene, fülbemászó vokállal, reggeli induláshoz vagy hajnali tánchoz. Vagy ha egybe akarjuk kötni a kettőt (vagyis ha buliból akarunk munkába indulni), akkor ahhoz.

Phenomenal Handclap Band: Unknown Faces At Father James Park
A New York-i zenekar a 15 To 20 című slágerével, és a hatvanas-hetvenes éveket idéző funkos, soulos, pszichedelikus, rockos keverékzenéjével híresült el, na meg azzal, hogy a MySpace-en a Top 10 barátai között már évek óta ott figyel az LGT (igen, Presser Pici zenekara). Januárban jön a második lemezük, ez a slágeres dal előlegezi meg.

Nite Jewel: One Second Of Love
„Szexelni akarok ezzel a dallal!” – írta az egyik kommentelő ennek a számnak a SoundCloud oldalán, és ha nem is biztos, hogy teljesen egyetértünk vele, azért kétségtelenül bizsergető érzés hallgatni, ahogy lopakodik előre a dob, a basszus, és ahogy keresi a helyét folyamatosan a szinti. Na, meg persze a Nite Jewel név mögött megbúvó Ramona Gonzalez hangja sem taszító.

Mikal Cronin: Am I Wrong
Mikal Cronin egyike a sok feltörekvő garázs-rock arcnak, idén meg is jelent első lemeze, jövő februárban pedig közös kislemezt ad ki King Khannal, a műfaj indiai származású sztárjával, azon lesz majd ez a dal. „Am I Wrong? I don’t think so” – énekli Mikal, és én sem hiszem, hogy tévednék, amikor azt mondom, hogy ez egy elég jó szám.

Paul Weller: Around The Lake
Húh, na, hát az 53 éves Modfather egy mozdulattal lesöpörte a teljes idei, feltörekvő angol gitárzenekar mezőnyt az asztalról. Legalábbis lendületben biztosan. A márciusban megjelenő új lemezt felvezető dal mániákusan zakatoló, krautrockos dobokkal, süvítő gitárokkal, vészjósló orgonával olyan atmoszférát teremt, amire mostanában csak a Horrors volt képes. Megáll az eszünk!

Zammuto: Weird Ceiling
A kísérletező kedvű amerikai The Books duó egyik tagja, Nick Zammuto idén alakított egy újabb zenekart Zammuto néven, és úgy tűnik, hogy a Weird Ceilinggel sem lépett sokkal közelebb a befogadhatóbb dolgok irányába, viszont az izgalmi faktorból sem engedett semmit. Sőt, ez a dal a maga módján még „slágeres” dallamok felé is fordul.

Wild Vibes: Molly
A New York-i Wild Wibes két EP-vel rendelkezik, az elektronika és pszichedelikus pop mentén írja dalait. A vidám tónusú Molly a legemlékezetesebb mind közül, a videója pedig megmutatja, hogy egy öngyilkosságra készülő lány történetét is elő lehet vezetni bájosan és játékosan.

 

Niki & The Dove: Mother Protect
Malin Dahlström és Gustaf Karlöf stockholmi duója még tavaly tűnt fel, de az igazi figyelmet számukra a 2011 októberében megjelent The Drummer EP hozta meg, amelyről a hatványozottan Kate Bush-os címadó szám után most december 9-én a Mother Protect is kapott klipet (sőt december 13-án már a következő klip is megérkezett a szintén tavalyról ismerős DJ Ease My Mind februári újrakiadásához). A dalokról amúgy nem nehéz a Knife-ra és énekesnőjére, Karin Dreijerre, vagy akár Björkre és persze Kate Bush-ra is asszociálni.

összeállította: Soós Csaba

 

Niki & The Dove: The Drummer

Niki & The Dove: Mother Protect

Niki & The Dove: DJ Ease My Mind

három dal az októberi The Drummer EP-ről...

...és az azt megelőző The Fox EP-ről:

https://recorder.blog.hu/2011/12/13/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_48_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 48. hét + Niki & The Dove-összeállítás
süti beállítások módosítása