Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 47. hét

2011.12.07. 14:13, -recorder-

Lassan a finisbe érkezünk, ezt a mostanit leszámítva már csak két „adásunk” lesz idén, az ünnepek idején szünetet tart a Képzeletbeli Heti Top10. Most éppen a Lovely Eggs házaspárduó szürreális allergiadalával (és a szám videójába befurakodó Super Furry Animals-frontember Gruff Rhys szereplésével!), egy meleg punkkal, egy rongylábú rock’n’roll arccal, és néhány újabb slágergyanús dal ígéretével próbáljuk beljebb csalogatni olvasóinkat a KHT10 e heti összeállításába.

 

 


Clean Bandit: Mozart’s House
Ha a KHT10 alapítója és egykori szerzője, Lévai János, azt mondja egy dalról, hogy jó, akkor az úgyis van. Pedig lüktető house alapokra ráfolyatott vonósnégyesek nem szoktak mindig jól elsülni, de itt ragyogóan működik, a kiváló MC-vel együtt természetesen. Sláger!

The Lovely Eggs: Allergies
Jézusmária! Ez volt az első reakcióm, amikor először láttam az allergia okozta kínokat megfilmesítő szürreálisan elmebajos Lovely Eggs-videót amiben amúgy a walesi géniusz, Gruff Rhys alakítja a Halál szerepét (a klip a cikkünk alatt rögtön meg is tekinthető). A zenekar már többször szerepelt itt nálunk, legutóbb a 43. héten egy twee pop beütésű dallal, ez a mostani viszont itt egy power pop/punkos lendületű, de ugyanolyan fülbemászó szám.

Willy Moon: I Wanna Be Your Man
Ennek a számnak a fekete-fehér videóját biztos sokan látták már az elmúlt hetekben: egy ötvenes évek végéről kilőtt, öltönyös, lenyalt hajú srác táncol egyedül reflektorfényben programozott alapokra és énekel klasszikus rock’n’roll témát, széttorzítva. A 21 éves új-zélandi Willy Moon dala a héten jelent kislemezen, úgyhogy itt a helye, nem is kérdés.

Theme Park: Milk
A londoni Theme Park igazi vegyes felvágott zenekar, már ami a kinézetet illeti: félvér, fekete bőrű és hófehér, vörös hajú tagot egyaránt találunk benne. A Milk meg olyan, mint egy táncos, fülbemászó Talking Heads-szám, főleg az éneket figyelembe véve.

Chairlift: Met Before
A Caroline Polachek énekesnővel az élen felálló brooklyni popzenekar Bruises című dala egy iPod-reklámnak köszönhetően futott be karriert, de a 2008-as Does You Inspire You album egészében is figyelemreméltó bemutatkozás volt. Januárban jön a második Chairlift-album, amiről sorban jelennek meg a slágeres kislemezek. A Met Before is ilyen.

Hunx: Always Forever
Vigyázat! Egyszerre sok információ! Tehát Hunx az Seth Bogart, a Hunx And His Punx garázs-rock zenekar meleg frontembere. Ez a dal viszont jövőre megjelenő szólólemezén lesz rajta, aminek nem más a producere, mint a CBGB klub egyik legendás zenekarának, a Richard Hell & The Voidoidsnak az egyik gitáros alapítótagja, Ivan Julian. És egy pikáns infó a végére: Seth volt az, akinek a péniszét mikrofonnak használták a Recorderen sokszor dicsért Girls együttes Lust For Life videójának hardcore változatában. Huh! Ja, ez meg itt egy szuper garázs-pop dal.

We Were Promised Jetpacks: Human Error
A skót indie rock zenekar második albuma most októberben jelent meg, a Humar Error a második kislemezdal, amelynek hangos gitárjait zajfüggöny mögé helyezték.

Shimmering Stars: Not Growing Up
Ez a dal a két héttel ezelőtt bemutatott kanadai His Clancyness számával együtt jelent meg egy split single másik oldalán. Szörfös gitárok, kis zajjal és kosszal bepermetezve – bármilyen élethelyzetben azonnali hatást ér el.

Woman’s Hour: Jenni
A Woman’s Hour egy rádióműsor a BBC Radio 4 programjában, Jenni Murray vezeti. De a Woman’s Hour egy zenekar is, a Jenni pedig egy daluk címe. Csilingelő elektronikából vált át afropopos gitárokra és női énekre. Nagyjából. A számot a Wild Beasts producere szedte ráncba.

Hookworms: Teen Dreams
Folyamatosan előremenetelő, monoton és minimál dob-basszus groove, lebegő orgona – ez itt teljesen Stereolab! Aztán megérkezik egy zaklatott női énekhang, és onnantól már nem annyira Stereolab, majd belépnek, és végül elszabadulnak a gitárok, ahogy a dal is, majd szépen véget ér, hat és fél perc után. Ahogy e heti playlistünk is.

összeállította: Soós Csaba


The Lovely Eggs: Allergies

Willy Moon: I Wanna Be Your Man

a Chairlift a Met Before-hoz még nem mutatott be videót, de itt az előző klip, az Amanaemonesia című új dalhoz:

 

https://recorder.blog.hu/2011/12/07/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_47_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 47. hét
süti beállítások módosítása