Dirty Projectors + Björk: Mount Wittenberg Orca – a teljes EP!

2011.10.18. 14:10, -recorder-

Björk szerteágazó iPad/iPhone-alkalmazásokkal párosított ambiciózus Biophilia projektjének zeneanyagát két hete tettük meghallgathatóvá itt a Recorderen, és az új album mellé máris itt az izlandi énekesnő másik októberi lemezmegjelenése: egy kisebb nagyságrendű és régebbi anyagról van szó, mely fizikai formában most lát csak napvilágot. A soraiban három énekesnőt (Amber Coffman, Haley Dekle, Angel Deradoorian) is felvonultató Dirty Projectors nevű brooklyni avant-pop zenekarral közösen jegyzett Mount Wittenberg Orca még 2009-ben született a Stereogum zenei oldal felkérésére, és egy jótékonysági koncerten mutatták be az év májusában, majd a következő esztendőben stúdióban is rögzítették, de a hétszámos, 21 perces EP csupán digitális formában került forgalomba 2010 júniusában. A kiadvány bevételei is jótékony célra folytak, egy védett tengeri szakaszokat létrehozó szervezetnek, hiszen a Mount Wittenberg Orca dalait is a tenger ihlette: Dirty Projectors dalszerző-vezére, David Longstreth a vokálharmóniákra épülő igen hatásos zeneanyagot tengeri megfigyelései hatására írta. Az EP 2011. október 24-én jelenik meg először fizikai formában, CD-n és vinylen – a teljes zeneanyag pedig máris meghallgatható itt a Recorderen.

A Mount Witterberg Orca EP itt hallható – a dalsorrend a lejátszó jobb felső sarkában a három vízszintes csíkra kattintva olvasható:

részlet a 2009. május 8-án a New York-i Housing Works könyvesboltban adott koncertről:

a Stillness Is The Move című Dirty Projectors-dal a zenekar korabeli lemezéről, a 2009 júniusában megjelent és kritikai körökben nagy sikert arató Bitte Orca albumról:

http://www.mountwittenbergorca.com
http://www.dominorecordco.com/artists/dirty-projectors
http://www.bjork.com

összeállította: Dömötör Endre

(a lejátszóért külön köszönet a Domino lemezcégnek és a Neon Musicnak)

https://recorder.blog.hu/2011/10/18/dirty_projectors_bjork_mount_wittenberg_orca_a_teljes_ep
Dirty Projectors + Björk: Mount Wittenberg Orca – a teljes EP!
süti beállítások módosítása