Akik már szeptember 11. előtt elpusztították a World Trade Centert – The Coup

2011.09.11. 14:25, -recorder-

Szeptember 11. Mindenki tudja mi történt tíz évvel ezelőtt ezen a napon. Sőt nagy valószínűséggel arra is emlékszik mindenki, hogy éppen milyen élethelyzetben szerzett tudomást a 2001-es amerikai terrortámadásokról. A szeptember 11-i események emlékét számtalan popdal őrzi, és ezeket nyilván sok helyen összegyűjtik most – mi itt a Recorderen inkább csak egyetlen 9/11-es poptörténeti kuriózumot emeltünk ki a sok közül. Feleleveníthetnénk, hogy a Slayer metálördögeinek God Hates Us All (Isten mindannyiunkat gyűlöl) című brutálalbuma épp szeptember 11-én jelent, vagy hogy a Jimmy Eat World július óta piacon lévő Bleed American sikerlemezét szeptember 11. után címnélküli albumként nyomták újra, de ezek helyett inkább egy profetikus lemezborítót választottunk egy amerikai hiphop együttestől.

A korábban politikai aktivistaként tevékenykedő Raymond ”Boots” Riley által alapított, antikapitalista és neo-marxista szövegekről is ismert, vöröscsillagos logójú, nevével győzedelmes akciót és államcsínyt egyformán asszociáló The Coup éppen negyedik albumának kiadását tervezte: a címében is kétértelmű Party Music megjelenését 2001. szeptember közepére időzítették, de a borító már júniusra elkészült, és a lemezkiadó honlapján már a nyár folyamán közzétették. A World Trade Center ellen intézett támadás után persze a Gorillaz-producer Dan The Automator vezette Ark75 kiadó azonnal elhalasztotta a megjelenést – nos hát érthető okokból. Ugyanis a borítóképen az együttes tagjai épp az éppen felrobbanó WTC tövében állnak: a mikrofonfrizurás Boots egy gitárhangoló gombját használja detonátorként, DJ Pam The Funkstress pedig karmesteri pálcával vezényli az eseményeket.

.
Boots Riley sajnálkozást fejezte ki a történtek miatt, elmondta, hogy itt igazából a World Trade Centerre, mint a kapitalizmus szimbólumára gondoltak, nem kívánták senkinek a halálát. Szerencsétlen egybeesésről beszélt, és részvétét nyilvánította ki az áldozatok családtagjainak és barátainak. A remek szinti-funkos alapokra és szatirikus szövegekre épülő Party Music albumot az Ark75 végül csak november 6-án jelentette meg, természetesen új borítóval – az új verzión egy égő folyadékkal teli koktélos poharat szorongató kéz látható. A kiadó még abban az évben csődbe ment és bezárt, Boots viszont azóta sem adta fel a harcot: a továbbra is aktív The Coup mellé ráadásként még egy másik együttest is alapított Street Sweeper Social Club néven a Rage Against The Machine gitárosával, Tom Morellóval – a rap-rock formáció első közös albuma 2009-ben jelent meg, majd 2010-ben mellé egy EP is, melyre többek között az elátkozott borítójú Party Music nyitódalát is újra felvették.

(Zárójelben hozzátesszük, hogy egy másik amerikai rapper, Jeru The Damaja 1994-es The Sun Rises In The East albumának a borítóján is égő World Trade Center-tornyokat láthatunk, de az még az 1993-as WTC-bombamerényletre reflektált és vizionálta a valóságosnál pusztítóbbá – és ahhoz a lemezhez 2001. szeptember 11. után nem kellett új borítót csináltatni. A Dream Theater prog-metalistáinak 2001. szeptember 11-én megjelent Live Scenes from New York című tripla koncertalbumához viszont kellett, a fekete-fehér  koncertfotókra illesztett béna rajzon ugyanis a Nagy Alma, azaz New York sziluettjét és benne a WTC-toronypárt lángok ölelték körbe – ezt a színes rajzot a későbbi kiadásokról leszedték.)

Soós Csaba


a 2001-es The Coup-album nyitódala, az Everythang:

az album 5 Million Ways To Kill A C.E.O. című kislemezdalához 2004-ben összevágott rajongói klip:

ugyanaz a szám élőben, egy 2006-os The Coup-koncerten:

a Street Sweeper Social Club a 100 Little Curses című 2009-es klippel:

a Street Sweeper Social Club egy 2009-es koncerten a Nine Inch Nails-vezér Trent Reznor vendégszereplésével adja elő a Kick Out The Jams című MC5-klasszikust:

papírrepülőn festékbombákkal a felhőkarcolók között – avagy a Paper Planes című M.I.A.-sláger feldolgozása a Street Sweeper Social Club 2010-es The Ghetto Blaster EP-jéről:

https://recorder.blog.hu/2011/09/11/szeptember_11_the_coup
Akik már szeptember 11. előtt elpusztították a World Trade Centert – The Coup
süti beállítások módosítása