My Chemical Romance, Portishead és a többiek – külföldi fellépők, akiknek örülhetünk

2011.03.23. 09:32, -recorder-

Az elmúlt hetekben kihirdették Bryan Ferry budapesti koncertjét, számos nemzetközi sztár neve felkerült az idei Sziget-fellépők listájára, és jó néhány új előadóval gyarapodott a többi nyári fesztivál programja is (a feloszlását épp az aktuális The Dance Never Ends... turnén bejelentő Faithless utolsó magyarországi koncertjével pedig mintha egy korszak is lezárult volna). Mindezek apropóján összeírtuk az elmúlt pár hétben bejelentett külföldi neveket, és kiemeljük közülük azokat, akiknek igazán örülhetünk. Igen, még a My Chemical Romance is köztük van – Gerard Way kiszínesedett zenekarától a cikkünk legalján egy vadonatúj klipet is bemutatunk koncertajánlóként.
 
Nos igen, a legjobban azoknak örülhetünk, akik még nem jártak Magyarországon és e pillanatban is izgalmas, releváns előadók. A tavasz hátralevő részében az amerikai noise-rocker No Age (A38, április 18.), a brit dance-punk Does It Offend You, Yeah? (Szikra, április 8.), és az 1998-as első albumának anyaga mellé néhány slágert is hozó Queens Of The Stone Age (Petőfi Csarnok, május 28. ELMARAD) tartoznak ebbe a kategóriába. És persze Bryan Ferry, aki – mint azt a Groove Armada-kollaborációját követő Olympia című új albuma is tanúsítja – még 65 évesen is aktuális és cool tud lenni (Papp László Budapest Sportaréna, április 29.).
ELMARAD, ÚJ IDŐPONT: SZEPTEMBER 21.
 
A Sportarénában amúgy a nosztalgiahenger pörög: jön az ötven fölött újjáalakult Roxette (június 1.), az ezúttal The Wall-emlékműsorral érkező Roger Waters (június 22.), a szimfonikus önfeldolgozásaival fél év után ismét visszatérő Sting (június 30.), nem is szólva az olyan állandó vendégekről, mint Joe Cocker (június 5.) vagy Santana (július 5.). Üdvözölhetünk két 70 évest is: Ringo Starr megnézi, mennyit változott fővárosuk Elizabeth Taylor 1972-es születésnapi bulija óta (június 28.), és a brazil zongorista-zeneszerző legenda Sergio Mendez is elhozza latin klasszikusait (július 7.). Bejelentkeztek aktuális popsztárok is, igaz, az elmúlt évek Gwen Stefani-Kylie-Beyoncé-Lady Gaga mércéje alatti területről: Shakira (május 5.) és Rihanna (december 8.).
 
Jönnek a Budapest Sportarénába veterán metalisták is (Slayer + Megadeth, április 8.), de ők már átvezetnek a nyári szabadtéri fesztiválok világába, annál is inkább mert a Slayer aztán gyorsan újráz is a Hegyalja Fesztiválon (Rakamaz-Tokaj, július 13-17.) a Mastodon, az Airbourne, a Pennywise és a német Guano Apes mellett (közülük nyilván a Mastodon a legnagyobb esemény, mert a legutóbbi gödöllői fellépése óta eltelt nyolc évben igazi sztárzenekar lett belőle). A várpalotai Pannónia Fesztiválon (június 9-13.) a Twisted Sister a sztárvendég, a sástói Fekete Zaj (augusztus 4-6.) a norvég Ulver mellé még további külföldi neveket is ígér, ahogy a Fishing On Orfűtől (június 23–25.) is várható valami meglepetés.
 
És akkor most jöjjenek a Sziget Kft. által szervezett nyári fesztiválok! A június 29. és július 2. között zajló soproni VOLT-on az igazi nyerő név az amerikai My Chemical Romance, mely az elmúlt években emo nyavalygóból előbb vállalható rock-, majd popzenekarrá fejlődött, és a napokban a brit NME-díjátadón is elnyerte a legjobb nemzetközi együttes címet. A kilencvenes évek első felének sztárjai közül két feloszlott, majd újjáalakult alakulat, a Primus és a House Of Pain, az egy évtizede divatos pop-punk hülyéskedők közül pedig a Sum 41 jelent egy kis újdonságot a VOLT-on az elmúlt évek magyar fesztiváljainak visszatérői mellett (Pendulum, Thirty Seconds To Mars, Moby, Dub FX stb.), de a Ting Tingsnek vagy a Monster Magnetnek persze örülünk bármikor.
 
A Balaton Sound (Zamárdi, július 7- 10.) szenzációja a Portishead, mely egy évtized kihagyás után 2008-as visszatérő Third albumával izgalmasan kerülte ki a triphop nosztalgiázás csapdáját, igazán aktuális névnek pedig ott a Magnetic Man dubstep kollektíva, bár sajnos a legkevésbé sem valószínű, hogy a londoni producerek a lemezükön közreműködő énekesnőket, Katy B-t vagy Miss Dynamite-ot magukkal hoznák. A többi bejelentett együttes már jó ismerős az elmúlt évek hazai fesztiválkínálatából (Underworld, The Orb, Thievery Corporation), ahogy a minimal technós Ricardo Villaloboson kívül a seregnyi kihirdetett DJ neve is.
 
A 2011-es Sziget Fesztivált tekintve (augusztus 10-15.), a Magyarországon még nem járt sztárok mezőnye már most jóval erősebb mint tavaly (Marina & The Diamonds, Interpol, The National, Crystal Castles, Hurts, Dizzee Rascal, Skunk Anansie, Smash Mouth), a visszatérő nevek (Motörhead, Judas Priest. Rise Against, Gogol Bordello, Flogging Molly, Sonata Arctica, The Chemical Brothers, Gotan Project, Eliades Ochoa, Goran Bergovic, Hadouken! stb.) közül pedig nyilván a kilenc év után újjáalakult Pulpnak örülhetünk leginkább.


Ami a reménybeli első magyarországi Prince-koncertet illeti, hát arrról még nincsenek megbízható információk, de – a hat ráadásblokkos tavalyi bécsi fellépés tükrében – könnyen az év koncertje lehet, ha tényleg lesz.
 
összeállította: Déri Zsolt

http://www.sziget.hu/fesztival
http://www.sziget.hu/volt
http://www.sziget.hu/balatonsound
http://www.fishingonorfu.hu
http://www.hegyaljafesztival.hu
http://www.pannoniafesztival.hu
http://www.feketezaj.hu

 

és akkor most itt a végén jöjjön a cikkünk bevezetőjében beígért vadonatúj My Chemical Romance-klip, mely az ősszel megjelent Danger Days – The True Lives Of The Fabulous Killjoys album Planetary (GO!) című táncdalához készült:
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/03/23/portishead_my_chemical_romance_es_a_tobbiek
My Chemical Romance, Portishead és a többiek – külföldi fellépők, akiknek örülhetünk
süti beállítások módosítása