Kiosztották a 2011-es BRIT-díjakat

2011.02.16. 07:33, -recorder-

A Grammy-díjkiosztó után két nappal, február 15-én sor került annak nagy-britanniai megfelelőjére, a BRIT Awardsra is – a British Record Industry Trust gálát a londoni rendezvénynek eddigi helyet adó Earls Court helyett a még nagyobb O2 Arenában tartották. A fellépők között ezúttal is ott volt Rihanna (bár Eminem nem jött vele), továbbá az Arcade Fire és Cee Lo Green (az utóbbi Gwyneth Paltrow és a Muppet-zenekar helyett Paloma Faith társaságában énekelt), és mind nyertek is – a Grammy-győzelmével Amerikában nagy prolihisztit kiváltó, de brit földön jóval elismertebb Arcade Fire-t most nemcsak The Suburbs albumáért, de legjobb nemzetközi zenekarként is díjazták (igazán szép csak az lenne, ha Win Butlerék útjuk következő állomásán, a Berlini Filmfesztiválon is nyernének a lemezhez készített rövidfilmjükkel). A tripla platina konceptalbumával és annak klipsorozatával a tavalyi év legnagyobb brit befutójának számító Plan B sem maradt díj nélkül – de a legnagyobb nyertes nem ő lett.

A brit kategóriákban a rapperek és az indie folk előadók taroltak: az 1988-ban Patrick Chukwuemeka Okogwu, Jr néven anyakönyvezett, nigériai származású londoni grime-MC, Tinie Tempah kapta a legjobb kislemezdalnak (Pass Out) és a legnagyobb felfedezettnek járó díjat, a legjobb férfi előadónak a rap mellett soul énekesként is kompetens Plan B-t választották, míg a legjobb nő a gitáros folktündér Laura Marling lett, akinek pasija, Marcus Mumford a legjobb albumnak járó trófeát vehette át a Mumford & Sons 2009-es Sigh No More-jáért, mely Markus Dravsnak is hozott egy díjat a legjobb brit producer kategóriában. A legjobb brit együttes a Robbie Williams visszatérésével ismét kvintetté bővült Take That lett, a kritikusok díját pedig a BBC-féle Sound Of 2011 győztese, Jessie J kapta.
 
A nemzetközi kategóriákban az Arcade Fire vehette át a legjobb zenekarnak és legjobb albumnak járó trófeát is (a szintén Markus Dravs produceri munkáját dicsérő The Suburbsért), a legjobb női előadó Rihanna, a legjobb férfi pedig Cee Lo lett, de a Grammy-eredményeken felháborodó Justin Bieber-rajongók is megnyugodhattak kissé, ugyanis kis kedvencük a britektől megkapta az év nemzetközi felfedezettje címet.
 
(Recorder)
 
www.brits.co.uk

a győztes dal – Tinie Tempah: Pass Out

 

Laura Marling 2008-ban, mikor még a Mumford & Sons két tagja – a dobok mögött ülő Marcus Mumford és basszista Ted Dwane – volt a kísérőzenekarában a ritmusszekció:

 

Plan B fellépése:

https://recorder.blog.hu/2011/02/16/kiosztottak_a_2011_es_brit_dijakat
Kiosztották a 2011-es BRIT-díjakat
süti beállítások módosítása