Frank Zappa utolsó koncertje (Budapest, 1991) + az MR Szimfonikusok Zappa-műsora (2007)

2010.12.21. 22:45, -recorder-

Ma a Recorderen a 70 éve született Frank Zappa előtt tisztelegtünk – emléknapunk zárásaként most jöjjön pár Magyarországon készült felvétel. Kevesen tudják, hogy az 1993-ban elhunyt Zappa – aki a turnézást már 1988 nyarán befejezte – utoljára Budapesten zenélt közönség előtt, 1991. június 30-án, már halálos betegsége tudatában. Utána már csak 1992 őszén, a Frankfurti Fesztiválon lépett színpadra, de ott már nem gitározott, csak karmesterként vezényelt – jelképesen, pár szám erejéig – egy helyi nagyzenekart, mely Zappa-kompozíciókból állította össze műsorát. 2007-ben a Magyar Rádió szimfonikusai Budapesten is adtak egy ilyen koncertet, de akkor már az elhunyt komponista előtti tisztelgésként. Itt most mindez meg is hallgatható.
 
Zappa és Magyarország – a két szó összekapcsolása az idősebb olvasók emlékezetében biztos felidézi az 1991-es Budapesti Búcsút. A szovjet csapatok kivonulását megünneplő fesztivál alkalmából – egy hasonlóan célú prágai látogatás után pár nappal – maga Zappa is Budapestre utazott, közéleti személyiségekkel találkozott, ellátogatott a Tilos az Á klubba (ma Zappa Caffé), június 30-án este pedig a Tabánban koncertezett: neves hazai dzsesszzenészek, a gitáros Babos Gyula, a basszista Egri János, a dobos Kőszegi Imre és a billentyűs Szakcsi Lakatos Béla kíséretében improvizált egy félórát. A fellépésről – nagyrészt a Zappapest című korabeli televíziós dokumentumfilmek köszönhetően – fennmaradtak jó minőségű felvételek.



 

a negyedórás déli soundcheck és a félórás esti koncert felvétele egyben, a közönség soraiból felvéve:
  


Bő másfél évtizeddel később, 2007 októberében a Millenárison a Magyar Frank Zappa Egyesület együttműködésével egy egész napot szenteltek a legendás amerikai komponista emlékének. A 100% Zappa című rendezvényen kiállítások és filmvetítések mellett fellépett FZ két egykori zenésztársa, Ed Mann és Mike Keneally is, valamint a Modern Art Orchestra – ez utóbbi Tom Trapp karmesteri vezényletével. A nap legemlékezetesebb koncertje azonban a Fischer Ádám vezényelte MR Szimfonikusok hangversenye volt: az 1983-ban rögzített London Symphony Orchestra Vol. 1 & 2 koncertanyagról ismert kompozíciókat adtak elő, köztük a profilcikkünkben is említett Strictly Genteel című szerzeményt. A közönség reakciója eksztatikus volt, percekig tartó tapsvihar után az MR Szimfonikusok – nagyzenekartól szokatlan módon – kénytelenek voltak ráadást játszani. A később a rádióban is elhangzott műsor – melyben az Envelopes, Pedro’s Dowry, Bogus Pomp és Strictly Genteel című darabok szerepeltek – itt most rögtön meg is hallgatható.
 

 

összeállította: Deimanik László

http://www.zappa.com
http://www.zappa.hu
http://frankzappa.blog.hu


 

https://recorder.blog.hu/2010/12/21/frank_zappa_utolso_koncertje_budapest_1991_az_mr_szimfonikusok_zappa_musora_2007
Frank Zappa utolsó koncertje (Budapest, 1991) + az MR Szimfonikusok Zappa-műsora (2007)
süti beállítások módosítása