A szerzői jogvédelemnek az innovációt kellene ösztönöznie

2010.12.03. 05:56, -recorder-

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának a kreativitás és az innováció útjában álló akadályok csökkentésére, nem pedig a meglévő üzleti modellek védelmére kell törekednie” – véli két jogvédő, a Public Knowledge és az Electronic Frontier Foundation, valamint egy civil szervezet, a New America Foundation.
 
A Kereskedelmi Minisztériumnak az internetgazdaság szerzői jogrendszerét és innovációs politikáját tárgyaló legújabb jelentésére reagálva a három csoport elmondta, hogy „a Minisztériumnak a kreativitás és az együttműködés különböző módjaira kellene fókuszálnia.

A szervezetek – számos konkrét irányelvet és technikai problémát idézve – kijelentették, hogy  a tartalomszolgáltatók elsődleges üzleti modelljeiket védelmező taktikái, a felhasználók perbe fogása és a javasolt különböző technológiai megoldások sem voltak eddig hatékonyak. Megjegyezték, hogy „a Recording Industry Association of America (RIAA) pereskedési kampányának csúcsán, 2007-ben és 2008-ban, a különböző fájlcserélők elképesztő mennyiségű növekedést mutattak a látogatók, a keresések és a letöltések számában is.” Az ilyen jogviták a jogvédők szerint magukban hordozzák az online feketepiaci szolgáltatások növekedésének kockázatát, és arra késztetik a fogyasztót, hogy a felmerülő problémákra valamilyen kerülőutat találjanak.
 
Azok a technológiai megoldások, amelyek az online jogsértéseket hivatottak megakadályozni, szintén hatástalanok, és a jogszerű tevékenységekre is romboló erővel bírnak – állították a PK és az EFF képviselői. Továbbá, az olyan tevékenységek, amelyek a felhasználók adatforgalmának szűrésére szolgálnak, „jelentős adatvédelmi aggályokkal járnak, mivel nem lehet tudni, mely adatcsomagok jogsértőek, és melyek nem azok, ezért az összes szűrőnek gondosan át kell vizsgálnia a összes csomagot.
 
A szervezetek szerint a Digitális Milleniumi Szerzői Jogi Törvény (Digital Millennium Copyright Act) úgynevezett „notice and take down” rendszere – melynek lényege, hogy jogsértő tartalom esetén a tartalom szolgáltatójától függetlenül az eltávolítás iránti kérelmet a tárhely üzemeltetőjéhez  kell eljuttatni – működőképes volt, noha lehetett volna még tovább fejleszteni. Ugyanakkor felhívták a figyelmet olyan alternatív megoldásokra is, mint például a hagyományos módon rögzített zenék esetében az ASCAP és a BMI szerzői jog- és jogdíjkezelők által is használt önkéntes kollektív licensz rendszer.
 
 
(http://www.mi2n.com)  
Rákóczi Balázs
 
A ZENEIPAR rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.
 
http://www.publicknowledge.org/  
http://www.eff.org/
http://www.newamerica.net/

https://recorder.blog.hu/2010/12/03/a_szerzoi_jogvedelemnek_az_innovaciot_kellene_osztonoznie
A szerzői jogvédelemnek az innovációt kellene ösztönöznie
süti beállítások módosítása