78-as fordulatszámú lemez Tom Waitstől – gramofonnal együtt!

2010.10.20. 07:38, -recorder-

A nemrég a Rock And Roll Hall Of Fame-be jelölt hatvanéves amerikai énekes a New Orleans-i Preservation Hall Jazz Band kíséretében rögzített felvételeit adja ki a régimódi formátumban.
 
A New Orleans francia negyedében álló Preservation Hall dzsesszklub a Katrina hurrikán pusztítása után elsőként nyitotta meg újra kapuit, és házi zenekara, a hatvanas évek óta aktív Preservation Hall Jazz Band már azon a 2006 áprilisi megnyitón is egy híres rockzenésszel játszott együtt – The Edge a Vertigo című U2-dalt adta elő az együttessel. A legendás intézmény helyreállítását és fennmaradását támogató jótékonysági akciók azóta is szép sorban követik egymást – legutóbb 2010 februárjában jelent meg egy Preservation: An Album To Benefit Preservation Hall & The Preservation Hall Music Outreach Program című segélylemez, melyre sok más híres közreműködő mellett Tom Waits is rögzített a zenekarral két feldolgozást.

A Tootie Ma Is A Big Fine Thing és a Corinne Died On The Battlefield című tradicionális dalokról van szó, melyek 1947-ben rögzített formájukban a legrégebbi hangfelvételről ismert énekek a „Mardi Gras indiánok” repertoárjából (a „Mardi Gras indiánok” igazából nem indián őslakosok, hanem helyi feketék, akik rivális „törzsekbe” csoportosulva, színpompás „indián” maskarákba öltözve parádéznak és énekelnek kórusban kurjongatva New Orleans híres-hírhedt húshagyó keddi karneválja, a Mardi Gras idején). Nos, e két dal Tom Waits-féle verzióját most külön is megjelentetik – igencsak szokatlan formátumban.
 
Az internet, a letöltések és az mp3 korában bizony meglepő húzás 78-as fordulatszámú gramofonlemezt kiadni, márpedig a szóban forgó két szám így jelenik meg: a bakelitkorong A-oldalán a Tootie Ma Is A Big Fine Thing, a B-oldalon pedig a Corinne Died On The Battlefield. Tudván, hogy már nem sok háztartásban található 78-as fordulatszámú lemezjátszó, a Preservation Hall az 504 darab számozott kislemez közül az első száz mellé mellékel egy-egy – külön erre az alkalomra – újonnan legyártott régimódi gramofonkészüléket is. A gramofonlemez ára magában 50 dollár, gramofonnal együtt 200 dollár – a bevétel az utolsó centig a Preservation Hall Junior Jazz & Heritage Brass Band számlájára kerül.
 
A megjelenés napján, 2010. november 19-én csak és kizárólag a helyszínen, a Preservation Hallban lehet megvenni a lemezt (és igény esetén a gramofont), a megmaradó példányokat másnaptól, november 20-ától már az interneten keresztül is megvásárolhatják a gyűjtők.

(tomwaits.com)

 

a Tootie Ma Is A Big Fine Thing itt hallható Tom Waits és a zenekar előadásában:
http://www.kaseyanderson.com/wp-content/uploads/2010/02/1-03-Tootie-Ma-Is-a-Big-Fine-Thing.mp3
 

https://recorder.blog.hu/2010/10/20/78_as_fordulatszamu_lemez_tom_waitstol_gramofonnal_egyutt
78-as fordulatszámú lemez Tom Waitstől – gramofonnal együtt!
süti beállítások módosítása