Az FBI lefoglalta John Lennon ujjlenyomatát

2010.10.09. 13:32, -recorder-

Nem több évtizedes hír, hanem friss: a 70 évvel ezelőtt született – és csaknem 30 éve halott – John Lennon még mindig érdeki a hatóságokat.
 
Lennon pont ma lenne 70 éves, és természetesen a mai napra is találtunk hírt vele kapcsolatban. A jubileumi évben (halálának évfordulója is kerek: 1980-ban gyilkolták meg) amúgy is várható volt, hogy felpörögnek vele kapcsolatban az események: a Beatles-katalógushoz hasonlóan a szólókarrierjének lemezeit is kiadták feljavított változatban, készült róla vadonatúj dokumentumfilm, koncerteket szerveznek az emlékére (mi is beszámoltunk róla, hogy ezek egyikén özvegye, Yoko Ono többek között Lady Gagával is duettezett).
 
A „legfrissebb” hír igazából 1976-ra tekint vissza, amikor is az John Lennontól ujjlenyomatot vettek. A hetvenes évek elején a Nixon-adminisztráció aggályosnak találta a háborúellenes Lennon politikai aktivizmusát, de ez a ’76-os ujjlenyomatvétel már másféle ügyből kifolyólag történt: egy végleges amerikai letelepedési okirathoz kérték a zenésztől, hogy nyomja tintapárnába az ujjait. A minden bizonnyal eredeti dokumentum egy New York-i régiségkereskedő tulajdonában volt mostanáig és – több más, Lennonhoz kötődő emléktárgy mellett – egy ma esti aukción szerette volna licitre bocsátani 100 000 dollárért, de valahogy az FBI fülébe jutott az ügy, és a hivatal emberei azonnal lefoglalták az ujjlenyomatokat, mondván, hogy azok még mindig a kormány tulajdonának számítanak, és ki fogják vizsgálni, hogyan juthattak magánkézbe. Az ügyész, aki Lennon letelepedési kérelmét intézte, Leon Wildes úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy szóban forgó adatlap egy 1976-os tévészereplés után tűnt el a tulajdonából.

(reuters.com)

http://www.johnlennon.com/ 

https://recorder.blog.hu/2010/10/09/az_fbi_lefoglalta_john_lennon_ujjlenyomatat
Az FBI lefoglalta John Lennon ujjlenyomatát
süti beállítások módosítása